همه چیز درباره قطع مصرف داروهای افسردگی
به گزارش وبلاگ توسعه دهنده ها، تهران (پانا) - داروهای ضد افسردگی از جمله روش هایی برای مقابله با این مشکل عظیم هستند و برای افرادی که در شرایط نامناسبی قرار دارند تجویز می شوند. داروهای ضد افسردگی با یاری به مغز در تنظیم و ترشح سروتونین و نورآدرنالین به فرایند بهبود افسردگی یاری می نمایند اما قطع ناگهانی آنها و بدون مشورت با پزشک می تواند دردسر ساز گردد.
به گزارش بیتوته، داروهای ضد افسردگی در جهت یاری به بیمار برای بهبود افسردگی تجویز می شوند و با تاثیراتی که در ترشح مواد شیمیایی در مغز دارند به افراد یاری می نمایند. با وجود اینکه داروهای افسردگی اعتیاد آور به حساب نمی آیند (زیرا وابستگی شدید ایجاد نمی نمایند یا با قطع مصرف فرد دچار خماری نمی گردد) اما قطع ناگهانی مصرف می تواند مشکل ساز گردد.
علت قطع داروهای افسردگی
در صورتی که داروهای ضد افسردگی مصرف می کنید ممکن است علت های زیادی برای قطع آنها پیدا کنید. معمولا افراد پس از مصرف دوره ای کوتاه احساس سرخوشی و خوب شدن می نمایند و تمایل آنها به قطع مصرف داروهای افسردگی افزایش می یابد. همچنین به وجود آمدن مسائل یا عوارض جانبی، اتفاقاتی مانند باردار شدن و دلایل بسیار دیگری نیز در افزایش تمایل افراد به قطع مصرف این داروها تاثیر گذار هستند اما در این مواقع بهترین کار مشورت با پزشکتان است که در این صورت ممکن است به شما توصیه کند از برخی داروهای جدید بهره ببرید یا به تدریج مصرف داروهایتان را کاهش دهید.
عوارض قطع ناگهانی داروهای افسردگی
قطع ناگهانی داروهای ضد افسردگی عوارض و خطراتی دارد که بهتر است در این باره ریسک نکنید و بدون مشورت پزشک کاری انجام ندهید. احساس سردرد، سبکی سر، حالت تهوع و تعریق از جمله مسائل کوچکی هستند که ممکن است پس از ترک داروهای ضد افسردگی اتفاق بیوفتند.
خطر عود کردن بیماری و افزایش شدت آن، تمایل به خودکشی و افکار خطرناک دیگری نیز ممکن است با قطع داروهای ضد افسردگی اتفاق بیوفتند. در صورت عود کردن بیماری، هرچه شرایط بیمار وخیم تر گردد ارائه واکنش سریع و تاثیر گذار نیز سخت تر میگردد و بهبود بیماری نیز بیشتر طول میکشد. عوارضی که ممکن است پس از قطع مصرف داروها رخ دهند عبارتند از:
● سندرم قطع داروی ضد افسردگی
این سندرم معمولا پس از وقفه، کاهش یا قطع مصرف داروی ضد افسردگی (که به صورت مداوم حداقل یک ماه مصرف شده باشد) رخ میدهد و بیشترین علائمی که برای آن گزارش شده است مشابه سرماخوردگی (حالت تهوع، استفراغ، سردرد، عرق کردن بیش از حد) و مشکل و اختلالات خواب (بی خوابی، کابوس، خواب آلودگی دائم و...) هستند. همچنین ممکن است مسائلی مانند عدم توازن، لرزش، سرگیجه و احساسی مانند شوک یا برق گرفتگی در فرد ایجاد گردد.
درمان این سندرم با توجه به نحوه درمان، داروهای مصرف شده و دوز داروها میتواند متفاوت باشد اما به صورت کلی کاهش تدریجی دوز دارو و تغییر سبک زندگی از جمله روش هایی برای رفع کردن این سندرم هستند.
این مشکل در سه روز اول پس از ترک داروها ظاهر می گردد و در صورت بی توجهی و عدم درمان می تواند تا ماه ها ماندگار باشد.
● تغییر خلق و خو
از دیگر مواردی که ممکن است پس از قطع مصرف این داروها اتفاق بیوفتند تغییر خلق و خو است که موقت است و پس از مدت کوتاهی افراد به حالت عادی خود باز میگردند.
● سایر علائم
عوارض دیگری نیز ممکن است پس از قطع داروهای افسردگی در افراد ظاهر شوند که از جمله آن می توان به خستگی، اضطراب، گرفتگی شکم و... اشاره نمود. برای جلوگیری از این موارد قبل از هر اقدامی با پزشک خود مشورت کنید.
روش درست قطع داروهای ضد افسردگی
در بیشتر مواقع فرایند درمان افسردگی حدودا هشت ماه طول میکشد و پس از این زمان به طور کامل درمان میگردد. میزان مصرف داروهای افسردگی با توجه به شدت بیماری و تشخیص پزشک می تواند متفاوت باشد. برای بهبود بیماری با روش دارو درمانی، افراد باید چهار هفته الی یک سال به مصرف داروها بپردازند و پس از اتمام زمان معین شده توسط پزشک، با مشورت و یاری دریافت از آن برای کاهش مصرف و قطع آن اقدام نمایند.
معمولا در این راه کاهش مصرف تدریجی در کنار تغییرات سبک زندگی و بهبود سلامت کلی به بیماران توصیه می گردد. همچنین باید اقداماتی نیز برای کاهش علائم افسردگی و بروز دوباره آن انجام دهید که می توانند شامل این موارد باشند:
● انجام فعالیت های ورزشی
● مراقبت از خود و اهمیت به سلامتی
● کاهش و مدیریت استرس
● عدم استفاده از الکل یا مواد مخدر
● رعایت رژیم و تغذیه سالم
عوارض کاهش مصرف داروهای ضد افسردگی
داروهای ضد افسردگی جز مواد اعتیاد آور حساب نمی شوند (چون باعث تغییرات شیمیایی در مغز نمیشوند و احتیاجی به افزایش دوز برای اثرگذاری ندارند) و کاهش مصرف تدریجی داروها روشی مناسب برای قطع داروهای افسردگی است اما ممکن است در صورت زیاده روی در کم کردن دوز یا مسائلی دیگر باعث پدید آمدن علائم زیر گردد:
● سردرد و سرگیجه
● اضطراب و استرس
● تحریک پذیری
● علائم آنفولانزا
توصیه هایی برای قطع داروهای افسردگی
● شکیبا باشید
همانطور که تاثیرگذاری داروها و بهبود بیماری احتیاجمند صرف زمان است، برای قطع داروهای افسردگی نیز باید دقت کنید و این کار را در طی یک دوره چهار هفته ای یا بیشتر با کاهش تدریجی دوز دارو انجام دهید. در صورتی که با علائم و عوارض روبرو شدید حتما پزشک خود را در جریان بگذارید. در چنین موقعیتی ممکن است احتیاج باشد تا کمی دوز را افزایش دهید، از روشی جایگزین یا داروی دیگری بهره ببرید و حتی در صورت وخیم بودن شرایط دوباره دارو را مصرف کنید تا باری دیگر با روش های بهتر برای ترک آن اقدام کنید.
● بدون مشورت پزشک اقدامی نکنید
افسردگی یک بیماری شایع اما خطرناک است و قطع داروهای افسردگی بدون مشورت پزشک می تواند باعث بروز اختلالات یا شدت یافتن بیماری گردد. به همین دلیل بهتر است همیشه با روانشناس یا روانپزشکتان در ارتباط باشید و از او برای تمامی اقدامات خود مشورت بگیرید.
● انتخاب داروی مناسب
انتخاب داروی مناسب یکی از مهم ترین اقداماتی است که در ابتدای جهت باید انجام دهید تا در هنگام قطع مصرف داروهای ضد افسردگی با مسئله ای روبرو نشوید. ممکن است برخی داروها برای شما عوارض بسیار کمی داشته باشند و کارآمدتر باشند درحالی که برای افراد دیگری برعکس عمل نموده است. به همین دلیل انتخاب داروی مناسب با کمی آزمون و خطا و مشورت پزشک همراه است.
جمع بندی
داروهای افسردگی با هدف بهبود این بیماری تجویز میشوند اما در صورتی که دوران درمان کامل طی نگردد باعث بروز مسائل بیشتر یا عود بیماری میگردد. همچنین قطع ناگهانی دارو یا کاهش مصرف بدون مشورت پزشک نیز می تواند مشکل ساز باشد. بهترین راه برای حفظ سلامتی و کاهش خطرات قطع این داروها، کاهش مصرف زیر نظر مشاور میباشد.
منبع: خبرگزاری پانا