زنگ خطر برای جنگل های هیرکانی نواخته شد

به گزارش وبلاگ توسعه دهنده ها، طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزی هر روز به اجرا نزدیک تر می گردد در حالی که انجام آن با تخریب بخشی از جنگل های هیرکانی روبروست.

زنگ خطر برای جنگل های هیرکانی نواخته شد

چمدان : عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در تاریخ 18 مهرماه نامه ای خطاب به وزیر نیرو ارسال کرد که در آن موافقت خود را با طرح انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی (استان سمنان) گفت و به صراحت جمله اجرای پروژه بلامانع است. را به کار برد که با تعجب زیاد فعالان محیط زیست، نمایندگان مجلس و … همراه بود چرا که این انتقال آب آسیب های زیست محیطی بسیار از جمله به هم زدن اکوسیستم دریای آسیب دیده خزر و تخریب جنگل های هیرکانی را به همراه خواهد داشت.

محسن موسوی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران به صراحت در خصوص آسیب به جنگل های هیرکانی گفت: در نامه استعلامی سازمان حفاظت محیط زیست، کمیته فنی منابع طبیعی مازندران بارها بر تخریب جنگل ها تاکید نموده و یادآور شده است با توجه به اینکه در بعضی نقاط، جهت انتقال لوله آب بیشتر از 11 کیلومتر از حاشیه جاده جنگلی عبور می نماید سطح زیادی از پوشش جنگلی نابود می گردد.

این در حالی است که سال جاری در اجلاس جهانی کمیته میراث جهانی یونسکو ایران جنگل های هیرکانی را به عنوان میراث طبیعی به ثبت رسانده و موظف شده است از این میراث جهان که قدمتی بیش از تاریخ دارد و قدیمی ترین جنگل جهان به حساب می آید محافظت کند.

اگرچه همه بخش های جنگل های هیرکانی ثبت جهانی نیست اما این مساله به دلیل کم ارزش بودن یا کم قدمت بودن قسمت های ثبت نشده نیست بلکه اغلب این بخش ها به خاطر مسائل مدیریتی و وضعیت نامناسب برای ثبت در محدوده ثبت جهانی قرار نگرفته است اما معاون میراث فرهنگی کشور اعلام نموده بود که امیدوار است با بهبود وضعیت دیگر بخش ها، هر سال قسمت دیگری از جنگل ها به پرونده ثبت جهانی اضافه گردد، حالا با موافقت سازمان حفاظت محیط زیست با انتقال آب دریای خزر که عملیات عمرانی گسترده ای را به همراه خواهد داشت، معین نیست که برای قسمت های ثبت شده و یا ثبت نشده جنگل های هیرکانی در شمال ایران چه اتفاقی رخ بدهد.

پروژه انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی چیست؟

بر اساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست این پروژه در واقع مربوط به انتقال سالانه 200 میلیون متر مکعب آب از دریای خزر به سمنان است که از این مقدار 50 میلیون متر مکعب آن برای شرب و 150 میلیون متر مکعب دیگر برای صنعت مصرف می گردد.

این تعریف نشان می دهد که مساله اصلی در بحث انتقال آب صنعت است چرا که سه چهارم آب انتقال داده شده، قرار است برای صنعت مصرف گردد. اما اینکه این صنایع چه خواهند بود و چه مقدار سود مالی برای کشور خواهند داشت که ضروری است این مقدار هزینه مالی و زیست محیطی و میراثی غیرقابل جبران انجام گردد و بخشی ازجنگل هایی که از عصر یخبندان جان سالم برده اند، در این دوره از بین بروند، معین نیست.

این پروژه ابتدا در دولت نهم یعنی در دوره اولین رئیس جمهور سمنانی کشور مطرح شد و اکنون پس از گذشت حدود 13 سال ظاهرا قرار است در دوره رئیس جمهور سمنانی دیگر اجرایی گردد.

نمایندگان مجلس چه می گویند؟

محمدحسین قربانی عضو مجمع نمایندگان استان گیلان با تاکید بر اینکه پروژه انتقال آب خزر پیوست زیست محیطی ندارد به خانه ملت می گوید: قرار است نمک زدایی در کجا انجام بدهیم؟ همچنین اینکه چه مقدار سرمایه گذاری برای این پروژه هزینه و چه حجمی از آب منتقل گردد هنوز معین نیست به طور قطع اگر نمک های حاصل از نمک زدایی از آب شور در شمال کشور تخلیه گردد طبیعت تخریب شده و در صورت تخلیه در سمنان کویر نمکی در این استان ایجاد خواهد شد. در حال حاضر که کشور با مسائل مالی فراوان روبرو است عملیاتی کردن چنین پروژه ای به هیچ وجه منطقی و به صلاح نیست و هزینه هنگفتی را به کشور تحمیل می نماید.

علی محمد شاعری عضو مجمع نمایندگان استان مازندران هم در واکنش به موافقت کلانتری رئیس حفاظت محیط زیست با انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی، این تصمیم را غیرکارشناسی و ضد محیط زیستی می خواند و به خانه ملت اظهار می نماید: به طور قطع با تحقق آن فاجعه ارومیه در شمال کشور تکرار می گردد. صورت انتقال آب خزر تمامی تالاب های منتهی به دریای خزر خشک، تاسیسات دریایی و واحدهای گلوگاهی و بنادر به تدریج تعطیل، دما و غلظت آب دریای خزر به شدت افزایش می یابد همچنین صید و صیادی تعطیل و کانون ریزگردها در دریای خزر تشکیل و مردم تمامی استان های شمالی کشور تحت تاثیر ریزگردها قرار گرفته و مهاجرت خواهند کرد.

وی اضافه می نماید: با عملیاتی کردن پروژه انتقال آب، سیستم طبیعی دریای بسته خزر به مخاطره خواهد افتاد و با توجه به اینکه حداقل 30 کیلومتر از لوله های انتقال آب از حاشیه جنگل عبور می نماید بنابراین بخش زیادی از جنگل های هیرکانی تخریب می گردد و در نهایت اقتصاد و محیط زیست 3 استان شمالی در معرض خطر قرار می گیرد. پسماند نمکی حاصل از تصفیه آب نیز در دریای خزر تخلیه می گردد. طی 10 سال گذشته حدود یک متر و 130سانتی متر آب دریای خزر از سطح دریای آزاد کاهش پیدا نموده و تالاب های میانکاله، انزلی، گمیشان در حال خشکی است بنابراین تاسیسات و نیروگاه های دریایی که احتیاج به آب ساحلی خزر دارند در صورت پسروی آب تعطیل خواهند شد. گردشگری که یکی از مزیت های استان های شمالی است در اثر پس روی آب خزر و بروز ریزگردها تحت تاثیر قرار گرفته، فراوری، صنعت، محیط زیست و کشاورزی به مخاطره خواهد افتاد و زیستگاه پرندگان، حیات وحش و جانوران در معرض تهدید جدی قرار می گیرد.

شاعری از تمامی اندیشمندان، کارشناسان، حامیان محیط زیست و مردم شمال خواست که مراتب اعتراض خود را به صورت قانونی و کارشناسی به رئیس جمهور اعلام نمایند و اجازه ندهند که اجرای این پروژه کلید بخورد و گفت: ما می دانیم که رئیس جمهور به دلیل تعصبات سمنانی بودن به دنبال اجرای این پروژه است این در حالی است که نباید منافع ملی را فدای منافع شخصی و محلی و خود کنیم.

او همچنین به احتمال ایجاد تنش و بروز ناامنی و همچنین تبعات غیرقابل پیش بینی سیاسی، امنیتی و اجتماعی این کار اشاره نمود و مسئولیت آن را متوجه کسانی دانست که مجوز انتقال آب خزررا صادر نموده اند.

در این میان در بین نمایندگان مجلس شورای اسلامی، تنها نماینده سمنان است که به شدت از این طرح انتقال آب حمایت می نماید.

احمد همتی نماینده سمنان در خصوص موافقت دولت با پروژه انتقال آب خزر به فلات مرکزی به خانه ملت شرح می دهد: مبنای قضاوت در خصوص این پروژه شخصی نیست بلکه علمی و کارشناسی بوده و مجوز انتقال از سوی مراکزی که کارشناس بوده و تخصص این کار را دارند صادر شده است. از سویی ردیف بودجه این پروژه در مجلس شورای اسلامی تصویب شده و پروژه مورد تایید کمیسیون ماده 215 و سازمان حفاظت محیط زیست است. در شرایطی که کشورهای همجوار ما در حاشیه خزر به بهره برداری از آب این دریاچه روی آورده اند، نباید خودتحریمی کنیم.

با توجه به اینکه استان سمنان استان منتفع از این طرح است شائبه توجه به منافع بومی و نه ملی در خصوص بعضی نمایندگان مجلس به وجود می آید اما دیگر نمایندگان این شائبه را تنها به همکارانشان نسبت نمی دهند و رئیس جمهور را هم به انجام اقداماتی به خاطر منافع بومی متهم می نمایند، برای نمونه غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی این اقدام را اقدامی دستوری از طرف رئیس جمهور تلقی می نماید و به خانه ملت می گوید: انتقال آب خزر مهاجرت پرندگان و آبزیان را در پی دارد و مشکل اساسی این است که آب را باید به جایی انتقال داد که شهر رئیس جمهور است؛ این طور احساس می گردد که انجام این کار برای منافع ملی نیست و این شائبه به وجود آمده که رئیس جمهور در سال پایانی ریاست جمهوری خود می خواهد کاری برای همشهریان خود انجام دهد.

البته سخنگوی دولت روز گذشته عنوان نموده است که رئیس جمهور اصراری بر این امر نداشته است و نامه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم به معنای موافقت با این طرح نیست.

انتظار برای شکسته شدن سکوت وزارت میراث فرهنگی

به گزارش چمدان، پس از ثبت جهانی چنگل های هیرکانی محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشور در نشست خبری خود در 24 تیرماه گفت : هر سال می توانیم 25 درصد از عرصه جنگل های هیرکانی را بدون دریافت سهمیه به پرونده جهانی ضافه کنیم، اتفاقی که باعث می گردد حتی پای سوداگران چوب را از این مناطق حذف کنیم. ثبت جهانی منطقه هیرکانی می تواند به جذب گردشگر طبیعی خارجی و داخلی نیز منجر گردد. هم اکنون هم با وجود تحریم های ظالمانه علیه ایران گردشگران خارجی ما در این مناطق کاهش زیادی ننموده است.

او در پاسخ به سوال وبلاگ توسعه دهنده ها که در خصوص پروژه انتقال آب خزر و تاثیر آن بر جنگل های هیرکانی شرح داد: با جهانی شدن جنگل ها هیرکانی، سازمان میراث فرهنگی {وزارت میراث فرهنگی} در کنار دیگر ارگان ها بر روی حفاظت آن نظارت جدی دارد، آنچه با ثبت جهانی شدن آن اتفاق می افتد حساسیت همه مردم نسبت به این جنگل های تاریخی است. هر چند در نگاه نخست محیط زیست باید در این زمینه نظر دهد، اما میراث فرهنگی نیز حتماً در این بحث وارد می گردد و آن را آنالیز می نماید همان طور که پیش از ایجاد جاده در جنگل ابر جلوگیری شد.

حالا پس از موافقت سازمان حفاظت محیط زیست باید منتظر ماند و دید وزارت میراث فرهنگی که در راس آن هم یک وزیر سمنانی نشسته است، چه اقدامی را انجام خواهد داد.

منبع: توریسم آنلاین

به "زنگ خطر برای جنگل های هیرکانی نواخته شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "زنگ خطر برای جنگل های هیرکانی نواخته شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید