پوتین چرا به عربستان رفت؟
به گزارش وبلاگ توسعه دهنده ها، یک کارشناس مسائل روسیه با اشاره به سفر اخیر پوتین به عربستان و تلاش این کشور برای نزدیکی هر چه بیشتر به کشورهای حاشیه خلیج فارس اظهار کرد: واقعیت این است که مسکو به دنبال این است که متحدان سنتی آمریکا در حاشیه خلیج فارس را از واشنگتن دور کند. سیاستی که به نظر می رسد موفقیت در آن سخت و یا غیرممکن خواهد بود.
شعیب بهمن، در گفت وگو با وبلاگ توسعه دهنده ها، با بیان اینکه طی این سال ها روابط روسیه با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس روابطی پیچیده و پر فراز و نشیبی بوده و باید این موضوع را در قالب سیاست خاورمیانه ای دولت مسکو مورد بررسی قرار داد شرح داد: اکثر کشورهای حوزه خلیج فارس چه در دوران جنگ سرد و چه بعد از فروپاشی شوروی جزء متحدین نزدیک غرب و آمریکا محسوب می شدند و هیچ گاه رابطه گسترده و نزدیکی بین آنها و مسکو نبوده است، اگرچه طی این سال ها مسائلی همچون موضوع انرژی باعث شده که هر دو طرف به یکدیگر توجه داشته باشند.
وی با بیان اینکه با توجه به نقش عربستان در منطقه خلیج فارس روابط با این کشور بیشتر از گذشته مورد توجه روسیه قرار گرفته است، گفت: البته این روابط با چالش هایی نیز روبرو بوده است. چنانکه در دهه 90 میلادی سعودی ها از مبارزان چچنی حمایت می کردند و در بحران سوریه نیز ریاض و مسکو دو رویکرد متفاوت نسبت به این موضوع داشتند و از نظر امنیتی به این بحران با زاویه های متفاوتی نگاه می کردند.
این کارشناس مسائل روسیه با بیان اینکه ظرف سال های اخیر دو طرف به خصوص مسکو تلاش کرده که روابط خود را با کشورهای این حوزه در زمینه اقتصادی و تجاری گسترش دهد، ادامه داد: با توجه به وابستگی کشورهای این منطقه به آمریکا و غرب علی رغم اینکه بین مسکو و کشورهای حاشیه خلیج فارس تفاهم نامه های متعددی انعقاد شده ولی این سیاست با موفقیت همراه نبوده است و چالش های سنتی مانع از آن بوده که روابط روسیه با کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله عربستان در حوزه اقتصادی گسترش پیدا کند.
وی با بیان اینکه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با توجه به نزدیکی شان به آمریکا نمی توانند به بازیگر نزدیکی برای روسیه تبدیل شوند در مورد اهداف سفر پوتین به ریاض گفت: سفر پوتین به این کشور در راستای مناسبات دو جانبه ریاض و مسکو اجرا شده است. چنانچه سال گذشته نیز پادشاه عربستان به مسکو سفر کرده بود.
بهمن افزود: روس ها به دنبال این هستند که تا حد ممکن متحدان سنتی آمریکا در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه را از واشنگتن دور کنند. کاری که در برابر ترکیه انجام دادند چنانکه در حال حاضر رویکرد ترکیه در مورد مسائل و تحولات منطقه به روسیه نزدیک تر است و برای اولین بار یک کشور عضو پیمان ناتو از روسیه سامانه موشکی خریده است.
این کارشناس مسائل روسیه ادامه داد: به همین دلیل شاهد این بودیم که بعد از حملات اجرا شده به آرامکو پوتین به سعودی ها هم پیشنهاد داد که آنها از مسکو سامانه موشکی تهیه کنند. بنابراین همانطور که اشاره شد استراتژی روسیه دور کردن متحدان سنتی واشنگتن از این کشور است ولی واقعیت این است که وابستگی کشورهای منطقه خلیج فارس به آمریکایی ها و غرب آنقدر زیاد است که عملا تحقق چنین موضوعی به راحتی امکان پذیر نیست و حتی اگر خود این کشورها نیز تمایلی به این موضوع داشته باشند آمریکایی ها به آنها چنین اجازه ای را نمی دهند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در جریان مذاکرات مقامات سعودی و مسکو بحثی در مورد ایران نیز اجرا شده است، گفت: قطعا در این ارتباط گفت وگو شده است و حتی اگر روس ها چنین موضوعی را مطرح نکرده باشند سعودی ها این موضوع را پیگیری کرده اند و درخواست هایی از طرف روس داشته اند تا وارد پروسه کاهش تنش بین ایران و عربستان شود.
وی ادامه داد: به نتیجه رسیدن این رایزنی ها مستلزم این است که سعودی ها رفتار خود در منطقه را تغییر دهند که آغاز این موضوع همانطور که مقامات ایران گفته اند پایان جنگ یمن است. اگر سعودی ها رفتار خود را در منطقه تغییر دهند ایران و عربستان می توانند حتی بدون میانجی نیز با یکدیگر مذاکره کنند و به نتیجه برسند.
منبع: خبرگزاری ایسنا